Putem detecta scurgerile de apă îngropate prin metode neinvazive.

Detecție pierderi apă cu localizare acustică

Cu ajutorul setului de analiză a frecvenței deținut de echipa Instalator24.ro, se pot face o multitudine de proceduri acustice, de la trasarea conductelor, identificarea scurgerilor, până la detectarea în punct. Microfoanele foarte performante, de producție germană, fac posibilă captarea și apoi prelucrarea semnalelor.

Principiul detectării acustice a scurgerilor:

La locurile de scurgere ale ţevilor sub presiune, apa care curge cu o viteză mare produce un zgomot de frecare. Pe de o parte, va vibra ţeava în sine. Acest zgomot va fi transmis de ţeavă şi poate fi auzit la locurile de contact îndepărtate (capace mobile, hidranţi, armături) cu ajutorul unui microfon pentru zgomotele din obiecte.

Pe de altă parte, apa care iese din ţeavă, acolo unde este fisurată acesta, produce un zgomot care va fi transmis prin pământ, până afară. Aceste zgomote pot fi ascultate cu ajutorului unui microfon de podea.

Detecție pierderi apă cu ajutorul camerei de termoviziune

O cameră termografică (numită și cameră în infraroșu sau cameră de imagistică termică) este un dispozitiv care formează o imagine utilizând radiația în infraroșu, similar cu un aparat de fotografiat uzual, care formează o imagine cu ajutorul luminii vizibile. În loc de intervalul 400-700 nanometri al camerei de lumină vizibilă, camerele cu infraroșu funcționează în lungimi de undă  14.000 nm.

Acolo unde au loc pierderi de apă, datorită diferenței de temperatură dintre mediul ambiant și temperatura lichidului pierdut, apare un loc observabil cu ajutorul camerei de termoviziune.

De asemenea se pot depista cu succes probleme de funcționare asupra instalațiilor de încăzlire (în pardoseală, cu corpuri statice, etc.).